Podczas naszego spotkania 28 stycznia poznawaliśmy właściwości skrobi i przeprowadzając doświadczenie wykrywaliśmy jej zawartość w produktach spożywczych codziennego użytku.
Skrobia - jest węglowodanem pełniącym rolę magazynu w roślinach, odkłada się w komórkach w postaci ziarenek lub granulek. Zawartość skrobi można wykryć za pomocą płynu Lugola lub jodyny.
Tak więc właśnie naszym zadaniem było wykrycie skrobi:
DOŚWIADCZENIE!
WYKRYWANIE SKROBI W MATERIALE ROŚLINNYM
(odsłona pierwsza)
(Do wykonania próbki kontrolnej)
Potrzebne były nam:
- jodyna (J+KJ)
- skrobia
- szalka Petriego
Po dodaniu jodyny do czystej skrobi zauważamy zmiany jej barwy na granatową.
Wniosek jest prosty: w skrobi wykryliśmy zawartość skrobi :)
Próbka kontrolna to tylko wstęp do kolejnej części doświadczenia, w której potrzebne były:
- jodyna (J+KJ)
- skrobia
- szalki Petriego
- ziemniak
- banan
- pszenica
- groch
Z każdym produktem robiliśmy dokładnie to samo co z próbką kontrolną, jak się okazało wszystko zawierało skrobię.
Teraz widać jak wiele zjadamy skrobi na co dzień, tak więc doświadczenie zakończyliśmy na zjedzeniu banana :)
No niezbyt opisane i ukazane doświadczenie piszesz początek co masz i zaraz jest koniec a cały przebieg reakcji?
OdpowiedzUsuńnie przesadzaj jak zrobisz doświadczenie to bedziesz wiedział/ła jak jest przebieg!!:D1
Usuńdobre doświadczenie a przede wszystkim w smaku:D
OdpowiedzUsuńJest OK. Lekkie poprawki bym może i naniosła, ale ogólnie to jest dobrze.
OdpowiedzUsuń