czwartek, 29 stycznia 2009

WYKRYWANIE SKROBI 1

czwartek, 29 stycznia 2009
Podczas naszego spotkania 28 stycznia poznawaliśmy właściwości skrobi i przeprowadzając doświadczenie wykrywaliśmy jej zawartość w produktach spożywczych codziennego użytku.

Skrobia - jest węglowodanem pełniącym rolę magazynu w roślinach, odkłada się w komórkach w postaci ziarenek lub granulek. Zawartość skrobi można wykryć za pomocą płynu Lugola lub jodyny.

Tak więc właśnie naszym zadaniem było wykrycie skrobi:


DOŚWIADCZENIE!

WYKRYWANIE SKROBI W MATERIALE ROŚLINNYM

(odsłona pierwsza)


(Do wykonania próbki kontrolnej)

Potrzebne były nam:


- jodyna (J+KJ)

- skrobia

- szalka Petriego


Po dodaniu jodyny do czystej skrobi zauważamy zmiany jej barwy na granatową.















Wniosek jest prosty: w skrobi wykryliśmy zawartość skrobi :)

Próbka kontrolna to tylko wstęp do kolejnej części doświadczenia, w której potrzebne były:

- jodyna (J+KJ)

- skrobia

- szalki Petriego

- ziemniak

- banan

- pszenica

- groch













Z każdym produktem robiliśmy dokładnie to samo co z próbką kontrolną, jak się okazało wszystko zawierało skrobię.












Teraz widać jak wiele zjadamy skrobi na co dzień, tak więc doświadczenie zakończyliśmy na zjedzeniu banana :)

4 komentarze:

  1. No niezbyt opisane i ukazane doświadczenie piszesz początek co masz i zaraz jest koniec a cały przebieg reakcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie przesadzaj jak zrobisz doświadczenie to bedziesz wiedział/ła jak jest przebieg!!:D1

      Usuń
  2. dobre doświadczenie a przede wszystkim w smaku:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest OK. Lekkie poprawki bym może i naniosła, ale ogólnie to jest dobrze.

    OdpowiedzUsuń

 
Design by Pocket